Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Kdo všechno narušuje osobní svobodu?
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 15 únor 2017

Můžeme směle konstatovat, že znečištěné ovzduší je jedním z nejzávažnějších problémů v naší republice. Nedávno se rozpoutala diskuse mezi politiky, zda vůbec má státní úředník právo vejít do domu, aby něco zkontroloval, či zjistil něco nepatřičného, nenormálního a života ohrožujícího.

Berme to jako jemnější výraz v podstatě toho samého uvnitř domu, zda se něco neporušuje. Zda to není omezování domovní či vlastně osobní svobody, protože ta se nedá dost dobře oddělit. To vše v souvislostí se schválenou novelou zákona o chraně ovzduší, jejíž původ můžeme dohledat už v roce 2012. Ve zkratce řečeno, v současnosti je zakázáno topit odpadem, uhelnými kaly a hnědým uhlím energetickým.
Ovšem žádná kontrola, zda toto občané dodržují neexistuje. Je jasné, že spalování odpadu je životu nebezpečné a cca 30 procent znečišťujících látek v ovzduší pochází z lokálních topenišť způsobeným nevhodným způsobem topení v zastaralých kotlích nebo používáním zakázaných paliv. Je to něco podobného, jako kdybychom neměřili rychlost řidičům a spoléhali se na jejich rozum. Ale rychlost se měří a je tvrdě pokutována. Rychlá jízda, stejně tak jako špatné ovzduší totiž zkracuje život. Navíc ještě s autem musíme na STK a na měření emisí. Z vozového parku ČR se tak vyřazují auta, která neúměrně produkují zplodiny. Tady se ale jedná o kontrolu probíhající mimo domov. No a v tom tkví problém. Měl by mít úředník nebo kdokoliv jiný právo cokoliv kontrolovat přímo  v domácnosti? A narušovat tak osobní svobodu?
Schválně jsme si dali jsme tu práci a vypsali koho musíme do svého domu pustit za jakýchkoliv okolností. Tak jsou to určitě policisté, řádně uniformováni a opatření příslušnými doklady. Musí to být zdravotníci. Co kdyby někdo potřeboval ošetřit. Dále to jsou hasiči.

V případě, když jednáte se stavebním úřadem nebo s odborem životního prostředí - musíte je také za jitých okolností pustit do domů! Úředník ze stavebního úřadu má právo kontrolovat například, stav domu před rekonstrukcí a po ní. Dále pak úředník z odboru životního prostředí vám může (především na udání) zkontrolovat jak acházíte s odpadními vodami. Protože u vod se jedná o znečištění, které můžete způsobit. Podívá se, například odpad nepouštíte do studny a může vám také vyměřit pokutu. Úředník ze sociálky vám může zkontrolovat domácnost  a podmínky, kde vychováváte děti  a to zase přímo u vás doma. Dále z úředníků mohou vstoupit na váš pozemek nebo do domácnosti zeměměřiči, vodaři, plynaři, energetici, exekutor, dokonce zcela nepochopitelně i myslivci. Ti všichni, i když se vám to nelíbí! Pokud jste právnická osoba (třeba živnostník a doma máte kancelář, dílnu, provozovnu atd.), tak vám může na kontrolu také přijít například finanční úřad, veterinární správa, hygiena, hasiči, ale také vám třeba do komínu nainstalují čidlo na emise z vašeho komínu. Vše za účelem kontroly a předcházení znečištění a ohrožení zdraví a majetku nejen vašeho, ale také spoluobčanů. Věříme, že toto politici, kteří tvrdě vystupovali proti zákonu, moc dobře ví. Stavění se do role ochránce práv nedotknutelnosti domácností je trapné a už krapet pozdě vzhledem k tomu, že už teď existuje celá řada úředníků a osob, které domu pustit zkrátka musíte! Lidé musí mít neomezené právo (tedy svobodu) provádět doma cokoliv, co je v souladu se zákonem. Svoboda konání ale může platit jen tehdy, pokud tím nejsou omezovány svobody druhých. Spalovat doma v kotli jedy a vypouštět je pak ven nejen že není v souladu s právem, ale jde také o zjevnou agresi vůči zdraví a životům jiných obyvatel. Jestliže je podobná agrese tvrdě kontrolována a potlačována u jedné skupiny obyvatel (podnikatel), musí být potlačována a kontrolována i u všech ostatních. 

JK

Fotografie Jakub Kubačka

 

zpavodajzari2016_20170215_2067734313.jpg

 

Aktualizováno ( Čtvrtek, 16 únor 2017 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template