Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Preparace hmyzu na ZŠ Opava, Vrchní 19
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 16 březen 2016

Cílem projektu nazvaný "Třída v přírodě, příroda ve třídě" je učit zoologii a botaniku na louce, na poli, u řeky, v lese nebo třeba geologii v lomu. Exkurze probíhaly loni a výsledkem projektu bylo zhotovení venkovní učebny. Letos se žáci zapojili do vytváření  podmínek pro vyučování ve třídě. Výsledkem je vybavení přírodovědné třídy pomůckami na odchyt suchozemských i vodních bezobratlých, preparační soupravy a odbornou literaturou.  

V praktické hodině si žáci sedmých tříd zkusili preparovat hmyzí tělo, v toto případě to byl brouk. Lektor tohoto praktického vyučování rozdal všem brouky, kteří již byli rozvlhčeni, vláční, takže žáci mohli pohybovat jejích tykadly a nožičkami, aniž by je ulomili. 

2zpravodaj-leden_20160316_1517255954.jpg
 3zpravodaj-leden_20160316_1950113628.jpg
 Jakub Kubačka
 

Hmyz je nejlépe přechovávat v suchém stavu. Po sběru a odchytu v přírodě hmyz uschne a to jak motýli, motýlice, vážky a šídla v sáčcích, tak brouci ve smrtičkách. V sáčcích  a ve smrtičkách je můžeme přechovávat několik let. Zpravidla během zimních dnů je však napínáme, což se týká motýlů. Brouky napichujeme na entomologické špendlíky, ty menší nalepujeme na štítky, které jsou v krabicích také připevněny špendlíky. Nasbíraný a ulovený hmyz musíme před preparací zvláčnit. K tomu nám poslouží například krabice od nanukového dortu, kam do spodního dílu nalijeme asi 1 cm horké vody a napneme nad hladinu mul. Na suchý mul položíme vyschlá tělíčka hmyzu, překryjeme víkem a krabici položíme na radiátor. Je dobré do vody přidat několik kapek dezinfekce. Po asi 24 hodinách zkusíme preparační jehlou pohnout tykadly, křídly a končetinami, zda jsou pohyblivé. Motýly potom dáme na napínák, kde upravíme křídla do správné polohy. Totéž uděláme s brouky, u kterých dáme nožičky do úhledné polohy a u tesaříků s dlouhými tykadly je umístíme podél těla.  Všechna dosud připravená praktická cvičení v rámci projektu Třída v přírodě, příroda ve třídě přispěla ke zvelebení přírodovědné učebny a kabinetu přírodovědy. Ať to jsou nerosty a horniny nalezené na exkurzi v lomu nebo i povedené preparáty hmyzu, které v těchto praktických hodinách připravili samotní žáci. Všechny tyto pomůcky budou žáci a učitelé využívat při výuce přírodopisu a biologie. 

Foto: Markéta Beková

Aktualizováno ( Středa, 16 březen 2016 )
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template