Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Za studánkou na Pilný mlýn
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 09 duben 2018
Obnovovat přírodní prameny, které pro člověka po staletí znamenaly důležitý zdroj vody, avšak nyní z české krajiny pomalu mizí, si zde vzali místní za úkol a několik místních studánek revitalizovali. Na okruhu pramennou oblastí se tam můžete osvěžit u několika z nich. Prameny a studánky se vyznačují tím, že zde v létě i v zimě vyvěrá voda stejné kvality a parametrů. Je vždy chladná a málo prokysličená.
I proto se v prameništích vyskytují specifičtí živočichové, kterým vyhovuje tato stálost prostředí. Mezi ně patří ploštěnka potoční.

V minulosti byly prameny často předmětem lidové úcty. V západním světě byly v pohanských dobách často spojeny s různými bohy, v dobách křesťanských pak bývaly některé prameny zasvěceny svatým a byly považovány za léčivé. Pro prameny ?na počátku toku? se též vžil výraz studánka. V případě, že voda ze zdroje byla pitná, stavěly se nad zdrojem různé stříšky, aby se omezil dopad nečistot do vody.

studankapilymlyn1_20180331_1039785224.jpg
studabkapilnymlyn2_20180331_2021093747.jpg
 Studánka u Pilného mlýna opatřená stříškou.  Ploštěnka potoční (Dugesia gonocephala).


Mezi živočichy, které nalezneme ve studánkách a prameništích, patří blešivci, jepice nebo chrostíci. Zajímavý je však také živočich ? ploštěnka, která žije hojně pod kameny v prameništích a potocích. Má ráda čistou a málo úživnou vodu, proto ji můžeme nalézt právě zde. Stačí otočit několik kamenů a určitě budete mít štěstí. Ploštěnky dosahují velikosti od několika desetin mm do několika cm. Žijí volněa živí se dravě.
Ploštěnky jsou hermafroditi, vytváří kokon vajíček. Nepohlavně se rozmnožují příčným dělením. I u ploštěnek, které se dělením nerozmnožují, jednotlivé části po násilném rozdělení dorostou.

Text a foto Jakub Kubačka

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template