Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Hledání kešek přivede do přírody mladé lidi, dokážou při tom vidět vše podstatné?
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 26 červen 2018
Jedním z motivů, proč zajít do přírody je "keškování". Jde o hledání pokladů. Někdo potřebuje silnější impuls, aby se odpoutal od televize či počítače a zašel do "opravdové" přírody. Při prohledávání úkrytů, kde je "keška" ukryta si může zašpinit oděv, zablátit boty a to vlastně jde. Ohmatat si to, co se přírodou nazývá a ne to, co se o ní vykládá.
1cicmanykesky_20180619_1283333243.jpg
 Krásou žiť ľudový odev v Čičmanoch (Infocentrum v Čičmanech) Autoři: Lenka Zúbeková a Juraj Kudjak. Foto: Fedor Cepko.
   
   
Smyslem hry je nalezení pokladu na základě poskytnutých informací. Tak jsme si hráli jako děti. Jenže jsme už vyrostli z dětských botiček a máme i jiné prostředky, jak tuto hru dostat na vyšší úroveň. Malé děti najdou poklad, který schová jejich rodič tak, že bude reagovat na povely tatínka nebo maminky. Známe ty povely. "Zima, přihořívá, hoří!"
V současnosti se z hledání pokladu, tedy kešky stala celosvětová hra. Hledači pokladu dostanou informaci, že tam, a tam a je jedno kde, se nachází keška a hledači jsou ihned informování pomocí fejsbúku a vydají se na lov kešek.
2cicmanykesky_20180619_1929929399.jpg
 3cicmanykesky_20180619_1140436198.jpg
 Pohled na jednu ulici v Čičanech. Jedna z mnoha hudebních festivalů v Čičmanech.

Ve veřejném prostoru se v noci na displejích  mobilů či fejsbuků objeví informace, že do jeskyně pod Stražovem ve Strážovských horách mezi Fačkovem a sousední vesnicí Čičmany v žilinském kraji na Slovensku někdo položil kešku a hledači informaci jako povel přijmou. Rychle sednou do auta, ujedou z Opavska 200 km, ujdou ve sněhu v prudkém kopci  pár km, najdou jeskyni a v ni ten poklad.
Ve hře jsou i prvky branné výchovy, najít kešku, vyžaduje nejen vytrvalost, obratnost a sílu, ale i schopnost  orientovat se podle mapy a souřadnic GPS, které si nastaví v přístroji pro satelitní komunikaci .
Dotud to je dobře, stejně se vážně uvažuje o zavedení předmětu branné výchovy. Tak, aby se to nejmenovalo stejně, protože tento název vyučovacího předmětu má jakési nepříjemné konotace s nedávnou dobou, můžeme ho nazvat "Keškováním k posílení těla". Škoda, že se nemůže jmenovat "Keškováním k posílení těla a ducha", jenže to by se v případě už zmíněné kešky v Čičmanech museli hledači zastavit a navštívit alespoň u ornamenty pomalovaného zdejšího muzea, které ukrývá i nádherné vyšívané lidové kroje. Nebyl čas prohlédnout si perlu mezi slovenskými vesnicemi Čičmany s lidovou architekturou a s typickými ornamenty, které jsou vidět nejen na dřevěnicích, ale i na těch krojích.   
Tyto ornamenty se staly symbolem Slovenska. Viděli jsem je i na dresech reprezentantů Slovenska na olympijských hrách v Koreji. To jen tak na okraj.
mmm
   4cicmanykesky_20180619_1894225544.jpg  
Napsal Milan Kubačka
 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template