Template
Template Template
Template Sobota, 20 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Kornice otrubičnatá Encoelia furfuracea
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 26 červen 2018
Pro zájemce, kteří houby nejen sbírají, ale zajímají se o tuto skupinu organizmů komplexněji, jsme vytvořili novou rubriku Houbařské okénko opavského mykologa RNDr. Víta Balnera. Budeme v něm občas uveřejňovat zajímavosti z pestrého světa hub, které rozšíří čtenářům Opavského přírodovědného zpravodaje znalosti o houbách v naší přírodě.
 kornice_20180625_1792116755.jpg
 Kornice otrubičnatá Encoelia furfuracea

Po houbách slídím v každé roční době. Nejvíce jich potkávám v teplé části roku, ovšem dají se najít i v zimě. Hledám je všude. V zimě více na pařezech, větvích, kmenech a v korunách stromů. Často mě přiláká nezvyklá drobná skvrna nebo výrůstek na kůře nebo dřevě. Mnohdy vůbec o houbu nejde, jindy ale zaplesám "ano tohle je plodnice houby"...  Béžové, žlutavé, hnědé až hnědočerné jen několik milimetrů nebo jeden až dva centimetry veliké ?hrbolky? na kmíncích či větvích listnáčů mohou být plodnice kornic, vřeckovýtrusných hub z řádu vosko-vičkotvarých Helotiales. Necvičenému oku snadno unikají, a jelikož se klasickým houbám nepodobají, běžný houbař si jich nevšimne. Všechny kornice jsou lignikolními saprotrofy, rozkládají odumřelou dřevní hmotu nebo saproparazity, kdy napadají oslabené části dřevin a po jejich odumření dál žijí na mrtvém dřevě. V Evropě je známo cca deset druhů, z nichž zatím dvě jsem na Opavsku identifikoval. Drobné plodnice jsou zakládány pod kůrou, kterou růstem prorážejí a otevírají cestu jiným, sukcesně následným, dřevokazným houbám. Kornice, která je běžnější a s níž se setkávám ve Slezsku, je kornice otrubičnatá Encoelia furfuracea.
Roste hromadně zejména na lískách. Na větvi či kmínku se zprvu objeví šedohnědé, okrové či rezavé, kulovité, moučnatě zrnité plodničky, které se posléze uprostřed temene otevírají zprvu drobným otvorem. Ten se zvětšuje a plodnice se stávají pohárkovitými a pak až 2cm širokými miskami. Okraj u vyzrálých plodnic bývá hvězdnatě cípovitý. Tvar plodnic se mění podle vlhkosti. V suchém počasí se uzavírají, za vlhka se otevřou. Otevřené plodnice odhalují vnitřní výtrusorodý povrch, rouško, které je okrové až tmavě hnědé. Plodí zejména v chladné části roku, od listopadu do května, a kromě lísky ji můžeme pozorovat na olši, vzácně pak i na jiných listnáčích. Zaznamenaná byla na třešni, buku, bříze a hlohu.
Z lísek byla popsána také drobná kornice šedá Encoelia glauca s plodnicemi jen do 2mm v průměru, ale ta  u nás zatím nalezena nebyla. Na jiných dřevinách, lípách, jasanech, topolech, habrech atd. se můžeme setkat s dalšími vzácnějšími kornicemi.
Kornice otrubičnatá praktické houbaře nezaujme, ale zvídavé milovníky přírody, kteří chtějí vědět, co roste v jejich okolí, zcela jistě ano.

Text a foto RNDr. Vít Balner

 
<< Předchozí   Další >>
Template
Template Template Template
Template Template