Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Aktuality
Rozhovor s proděkanem Pavlem Drozdem o jeho univerzitě a jeho studentech
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 04 červenec 2018
Osmdesátá léta minulého století byla výjimečná a zanechala v myslích mnoha mladých přírodovědců na Opavsku nesmazatelnou stopu. Zní to jako klišé a přitom to byla a je pravda. Na Okresní stanici mladých přírodovědců na Husově ulici v Opavě se tenkrát vychovala generace přírodovědců, kteří se této královně věd, jak ji označuje patron naší organizace Natury Opava, vysokoškolský učitel profesor Palackého univerzity Vítězslav Bičík, věnovali. A dodnes se jí věnují a to na vysokých profesních postech, kde dosahují výrazných vědeckých úspěchů. Byla to asi dobrá konstelace, scházela se zde skupina zapálených odborníků, učitelů a žáků základních a středních škol, kteří se ve specializovaných zájmových útvarech hlouběji věnovali entomologii, herpetologii, ornitologii, akvaristice a to i mořské, chovu drobných hlodavců a třeba i etologii.Třešničkou na dortu byly každoroční úspěšné zahraniční mládežnické expedice, kterých se zúčastňovali ti nejlepší, vítězové okresních a vyšších kol biologických olympiád a dalších kol přírodovědných soutěží. Mezi ně patřil také Doc. Mgr. Pavel Drozd, Ph.D., nyní prorektor Ostravské university pro vědeckou činnost. Milan a Jakub Kubačkovi mu položili několik otázek.
Celý článek...
 
Kornice otrubičnatá Encoelia furfuracea
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 26 červen 2018
Pro zájemce, kteří houby nejen sbírají, ale zajímají se o tuto skupinu organizmů komplexněji, jsme vytvořili novou rubriku Houbařské okénko opavského mykologa RNDr. Víta Balnera. Budeme v něm občas uveřejňovat zajímavosti z pestrého světa hub, které rozšíří čtenářům Opavského přírodovědného zpravodaje znalosti o houbách v naší přírodě.
Celý článek...
 
Hledání kešek přivede do přírody mladé lidi, dokážou při tom vidět vše podstatné?
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 26 červen 2018
Jedním z motivů, proč zajít do přírody je "keškování". Jde o hledání pokladů. Někdo potřebuje silnější impuls, aby se odpoutal od televize či počítače a zašel do "opravdové" přírody. Při prohledávání úkrytů, kde je "keška" ukryta si může zašpinit oděv, zablátit boty a to vlastně jde. Ohmatat si to, co se přírodou nazývá a ne to, co se o ní vykládá.
Celý článek...
 
Odborníci z arboret Moravské brány v Ratiboři a Nového Dvora se představili na konferenci v Opavě
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 19 červen 2018
Konference pod názvem Poznáváme krásy arboret a v polském překladu Poznajemy piękno arboretow proběhla v přednáškové síni Slezské univerzity dne 8. února 2018.  Představujeme odborníky z obou arboret a s referáty, se kterými na konferenci vystoupili. 
Celý článek...
 
Úzká spolupráce mezi mikrobiologem a lékařem je nezbytná tvrdí Jana Kunzová
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 14 květen 2018
Než začneme rozhovor s Mgr. Janou Kunzovou, upozorňujeme, že otázky jsou pokládány s vědomím, že si rozhovor přečtou i lidé, kteří nemusí mít základní informace o problematice, kterou jste studovala a v práci mikrobioložky ve Slezské nemocnici v Opavě využíváte.
Aktualizováno ( Pondělí, 14 květen 2018 )
Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Následující > Konec >>

Výsledky 19 - 27 z 457
Template
Template Template Template
Template Template