Template
Template Template
Template Úterý, 16 duben 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Aktuality
Podzimní listí ve výtvarné výchově
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 09 duben 2018
Do funkce koordinátora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty  nastoupila Kateřina Hnátová. Sama o sobě napsala "Pozitivní vztah k přírodě jsem si vytvořila již v dětství a to především díky častým výletům s rodiči a také s dědou, který zdatně zdolával kopce ještě těsně před devadesátkou a přírodu prostě miloval.
Celý článek...
 
Za studánkou na Pilný mlýn
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 09 duben 2018
Obnovovat přírodní prameny, které pro člověka po staletí znamenaly důležitý zdroj vody, avšak nyní z české krajiny pomalu mizí, si zde vzali místní za úkol a několik místních studánek revitalizovali. Na okruhu pramennou oblastí se tam můžete osvěžit u několika z nich. Prameny a studánky se vyznačují tím, že zde v létě i v zimě vyvěrá voda stejné kvality a parametrů. Je vždy chladná a málo prokysličená.
I proto se v prameništích vyskytují specifičtí živočichové, kterým vyhovuje tato stálost prostředí. Mezi ně patří ploštěnka potoční.
Celý článek...
 
Za Dračí skálou do Klokočůvku
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 09 duben 2018
Západně od Klokočůvku můžeme v délce 200 m sledovat až 10 m vysoké skalní stěny, budované drobami, prachovci a jílovitými břidlicemi. Horniny vznikly ve spodním karbonu a patří moravickému souvrství kulmu Nízkého Jeseníku. lokalita představuje velmi instruktivní ukázku složitého zvrásnění původně vodorovných vrstev.  Vznik vrás souvisí s variským horotvorným procesem, při kterém došlo důsledkem srážky kontinentů k deformaci sedimentů dna karbonského moře.
Celý článek...
 
Co dát na vánoce dětem pod stromeček, když mobil ne a nehodí se ani zvířátko?
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 09 duben 2018
Vždy jsem věděl, co dostanu na vánoce pod stromeček. A někdy dokonce i mnoho týdnů dopředu. Našel jsem totiž náhodou skrýš, kam táta dárky přede mnou schovával. A tak jsem se mohl radovat o nejméně 14 dnů déle z lyží a skoro až měsíc ze vzduchovky. To bylo ale utrpení, vědět o ní a neprozradit to. Neuměl jsem si představit to zklamání, kdyby pod stromečkem vzduchovka nebyla . A představte si, že opravdu nebyla!
Celý článek...
 
Dalibor Gregor a jeho fotografie zvířat
Napsal Jakub Kubačka   
Úterý, 03 duben 2018
Poprvé jsem se setkal s Ing. Daliborem Gregorem před dvanácti lety, když představoval skupině výtvarníků a vedoucímu Skupiny X Miloši Kačírkovi svou novou knihu. Tenkrát jsem nevěděl, že hovořím s vydavatelem a fotografem v jedné osobě. Uvítal jsem proto po deseti letech možnost představit tohoto výjimečného umělce čtenářům Opavského přírodovědného zpravodaje a položit mu několik otázek. Dalibor totiž nejen zvířata fotografuje, ale o nich sám nebo ve spolupráci s odborníky a spisovateli píše, a navíc knihy vydává. Při prohlížení Daliborových fotografií v nádherných publikacích člověka napadne, že jsou jedinečnou oslavou koně jako ušlechtilého zvířete. Milovníci zvířat rovněž znají jeho práci z desítek kalendářů a stovek pohlednic se zvířaty.
Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Následující > Konec >>

Výsledky 28 - 36 z 457
Template
Template Template Template
Template Template