Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Aktuality
Mechy, lišejníky a řasy jsme poznávali v okolí Raduně s Lukášem Číhalem
Napsal Jakub Kubačka   
Pátek, 09 únor 2018
Tušil jsem, jak dopadne vycházka s pracovníkem Slezského zemského muzea Mgr. Lukášem Číhalem. Shromáždili jsme se spolu se zástupkyní raduňské základní školy Mgr. Ditou Dragonovou a jejími "šesťáky" v Raduni na parkovišti zámeckého parku. Naše zaparkovaná auta byla těsně u betonového ohradníku. Ano, nejdříve jsme si důkladně prohlédli právě ten betonový ohradník.To by člověk nevěřil, kolik různých organizmů na něm žije. Řasy, lišejníky, játrovky, mechy a houby. Muzejní bryolog Mgr. Lukáš Číhal nám je pojmenoval a začala jeho komentovaná procházka.
Aktualizováno ( Pátek, 09 únor 2018 )
Celý článek...
 
Vzpomínky profesora Vítězslava Bičíka na 90. výročí založení České zologické společnosti
Napsal Jakub Kubačka   
Středa, 07 únor 2018

Při loňském výročí 90. let založení České zooogické společnosti vzpomínal univerzitní profeor Vítězslav Bičík na své přátele z oboru.

Aktualizováno ( Pátek, 09 únor 2018 )
Celý článek...
 
Jiří Pecháček z Hlavnice je nejen výborný fotograf, ale i zkušený pozorovatel přírody
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 29 květen 2017

Ing. Jiří Pecháček před třiceti lety koupil v Hlavnici statek a začal se zajímat o historii obce, kde se narodil spisovatel A. C. Nor, vlastním jménem Josef Kavan.

Jiří Pecháček na svou ves nedá dopustit. Založil celostátní literární soutěž prózy Hlavnice A. C. Nora, obdivuje například divadelní kroužek vedený Janou Kotalovou i sochu sv. Hedviky - patronky Slezska (ztvárnil ji Ivan Hauptfleisch). Odpověděl nám na několik otázek.
Celý článek...
 
Mlýny a mlynářské řemeslo v obci Třebom
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 29 květen 2017

Název obce Třebom (Thröm) patří ke starým a vzácným názvům v Horním Slezsku. Ten se v této obci objevil v roce 1377, když obec vlastnil Oldřich z Pelhřimova (Pilgram) severně od Českých Budějovic. Souhrnné a podstatné informace o historickém vývoji obce lze získat z publikace vydané po roce 2000 pro obce Třebom a Grodczanki (PL) v německém jazyce. Informace pro tento článek jsou čerpány hlavně z této knihy a také z výkladu místního historika a starousedlíka pana Josefa Stankeho.

Celý článek...
 
Vítkovský ornitolog František Gazda oslavil letos významné životní jubileum
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 29 květen 2017
U příležitosti životního jubilea Františka Gazdy si chceme připomenout, že tohoto výborného ornitologa a blízkého kamaráda známe a přejeme mu, ať se mu stále daří.
Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Následující > Konec >>

Výsledky 73 - 81 z 457
Template
Template Template Template
Template Template