Template
Template Template
Template Sobota, 27 červenec 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Aktuality
Proč je louka nezbytnou součástí přírody? Žáci oldřišovské školy to pochopili.
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 26 únor 2018
Pokud na tuto otázku hledali odpověď žáci 6. - 9. třídy po celý školní rok. Pomáhal jim v tom  projekt "Louka v sadu nemá vadu" ,který financoval Moravskoslezský kraj. Hlavní myšlenkou projektu bylo založení několika lučních ploch ve školním sadu. Proč jsme se k tomu rozhodli, co vše jsme pro to udělali?
Celý článek...
 
Kudlanka nábožná na Opavsku
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 26 únor 2018
Zavolal nám náš dopisovatel RNDr. Josef Satke, PhD, že objevil na své zahradě u chaty v Bohučovicích kudlanku nábožnou Mantis religiosa je to další důkaz, že se k nám dostávají i druhy jižní. Svědčí to o změně klimatu. Pokud sem nebyla zavlečena, jedná se o první záznam kudlanky v našem okrese. Zatím je popsán výskyt na Přerovsku a Olomoucku.
Celý článek...
 
S učiteli přírodopisu jsme ověřovali návrh připravované učebnice přímo v terénu
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 26 únor 2018
Byla vytvořena autorská skupina odborníků, která si předsevzala, že vytvoří pro učitele přírodopisu na Hlučínsku učebnici. Ta by jim měla pomoci najít v blízkosti školy přírodovědně zajímavá místa na kterých se dá učit přírodopis podle hesla "učit o přírodě přímo v přírodě".
Aktualizováno ( Pondělí, 26 únor 2018 )
Celý článek...
 
V okrese Opava máme roháče obecného
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 26 únor 2018
Náš dopisovatel RNDr. Pavel Pavel Novotný z Jičína nám poslal fotografie roháčů obecných, které pořídil na dovolené v Bulharsku. To nás přivedlo na myšlenku informovat naše čtenáře o výskytu tohoto brouka v okrese Opava. Entomolog RNDr. Jindřich Roháček, CSc. Ze Slezského zemského muzea nám řekl, že doklad o výskytu tohoto brouka neexistuje, že jsou to jen ústní podání. Entomolog František Paikert v rozhovoru v minulém čísle Zpravodaje uvedl, že tohoto brouka našel a dokonce má samce i samici. Mohli jsme je v jeho sbírce vidět. Jsme rádi, že čtenáře můžeme o výskytu roháče v našem okrese informovat.
Celý článek...
 
Rozhovor s Františkem Paikertem, který zná brouky v opavských Městských sadech
Napsal Jakub Kubačka   
Pondělí, 26 únor 2018
Pana Františka Paikerta někteří návštěvníci Městských sadůznají, ale možná že už neví, že tento entomolog byl iniciátorem vytvoření broukovišť, která si mohou v sadech prohlédnout. Nejen na ně se ptáme v rozhovoru. Ochrana přírody mu vždy ležela na srdci. Proto byl také  členem Tisu, později zakázané ochranářské organizace. Přírodu mu v mládí přibližoval otec a později i jeho zesnulý bratr Jiří, který ho učil poznávat rostliny. Hmyz pokládá za neoddělitelnou součást přírody.
Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Následující > Konec >>

Výsledky 46 - 54 z 457
Template
Template Template Template
Template Template